
Maquette van Maastricht.
In het Musée des Beaux-Arts van Lille staat beneden, in het schaars verlichte souterrain, een aantal enorme maquettes opgesteld. Maquettes van steden in wat in de 17e en 18e eeuw heette: de Zuidelijke Nederlanden. Ze dienden om Lodewijk XIV en later Lodewijk XV een exact beeld te geven van de te belegeren en te veroveren vestingen en vestingsteden.
Er zijn 260 maquettes gemaakt, waarvan er maar liefst 102 bewaard zijn gebleven. Boompjes, heuvels, schuurtjes: alles is er exact op terug te vinden. De toenmalige generaals konden exact positie en tactiek bepalen. Ze konden eromheen lopen en spelen met kaarsen: om te zien hoe hun voordeel te doen met scherp tegenlicht en donkere schaduwen.
De maquette van Maastricht is in 1748 gemaakt. In dat jaar veroverden de Fransen de vestingstad. Maar lang duurde de bezetting niet. Er waren al onderhandelingen gaande om de Oostenrijkse Successieoorlog – om die oorlog ging het toen – te beëindigen. In Aken werden die besprekingen gevoerd. Eén van de bepalingen was dat de ingenomen gebieden teruggegeven moesten worden.
Dat laatste gebeurde ook met Maastricht. De Republiek kreeg de stad weer in handen. Maar niet de maquette. Die bleef eeuwenlang bewaard in het Parijse Musée des plans reliefs in het Hôtel National des Invalides. Een paar jaar geleden werd een klein aantal overgebracht naar Lille. Waaronder de maquette van Maastricht.
Geef een reactie